Welcome
user_choices_background_image
Welcome
login container bottom
Search Library Catalog
Duplicate Items
Add to My List

Print
Request
Sorts and Limits


Title: Developing and validating a food frequency questionnaire for school Jordanian children and adolescents aged 6 to 18 years, and assessing the dietary and lifestyle risk factors, and measuring selected biochemical and inflammatory variables associated with weight status in childhood and pre-adolescence Jordanians aged 6-12 year / by Samah Rakad Al-Bataineh ; Supervised by Prof. Dr. Reema Tayyem, Prof. Dr. Eman Badran. إنشاء استبانة تكرار تناول الطعام والتحقق من مصداقيتها على مجموعة من الأطفال والمراهقين الأردنيين الذين تتراوح أعمارهم بين 6-18سنة، وتقييم عوامل الخطورة الغذائية ونمط الحياة وقياس بعض المتغيرات البيوكيميائية والالتهابية المرتبطة بالوزن في عمر الطفولة وما قبل سن البلوغ لدى الأردنيين والذين تتراوح أعمارهم بين 6-12 سنة.
إنشاء استبانة تكرار تناول الطعام والتحقق من مصداقيتها على مجموعة من الأطفال والمراهقين الأردنيين الذين تتراوح أعمارهم بين 6-18سنة، وتقييم عوامل الخطورة الغذائية ونمط الحياة وقياس بعض المتغيرات البيوكيميائية والالتهابية المرتبطة بالوزن في عمر الطفولة وما قبل سن البلوغ لدى الأردنيين والذين تتراوح أعمارهم بين 6-12 سنة. إنشاء استبانة تكرار تناول الطعام والتحقق من مصداقيتها على مجموعة من الأطفال والمراهقين الأردنيين الذين تتراوح أعمارهم بين 6-18سنة، وتقييم عوامل الخطورة الغذائية ونمط الحياة وقياس بعض المتغيرات البيوكيميائية والالتهابية المرتبطة بالوزن في عمر الطفولة وما قبل سن البلوغ لدى الأردنيين والذين تتراوح أعمارهم بين 6-12 سنة.

Author: al-Bataineh, Samah Rakad, author.
Tayyem, Reema, supervisor.
Badran, Eman, co-supervisor.
The University of Jordan (Amman, Jordan). School of Agriculture. Department of Nutrition and Food Technology.

General Notes: Thesis (M.Sc in Human Nutrition and Dietetics)--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Agriculture, Department of Nutrition and Food Technology , 2019.
Includes bibliographical references and index.
Diet and lifestyle have been reported to be important risk factors for the development of abnormal weight. The present study aimed to develop and validate a food frequency questionnaire to assess the dietary intake of Jordanian children and adolescents, to examine the dietary intake of children and its association with risk of abnormal-weight of a sample of children and to measure some metabolic parameters and indicate its correlation with abnormal-weight among children and preadolescents. Children and adolescents aged 6-18 years (n = 136), were recruited and selected from the largest public and private schools of Amman, Jordan. All children's caregiver and adolescents completed FFQ and four 24-hour recalls were collected through one month, 50 of them completed the second FFQ. Dietary data was collected from 262 children and preadolescents who were underweight, normal weight, overweight and obese. Data was collected using the validated FFQ. Fasting glucose, insulin and lipid profile were measured for 200 children. Leptin, adiponectin and resistin were measured for 171 children. Spearman correlation was used to assess validity. Intraclass correlation coefficients, percent agreement and pearson correlation coefficients were calculated to test the reproducibility of FFQ. One-way ANOVA and least significance difference tests for multiple comparisons were used to determine the differences between nutrients and biochemical parameters. Chi-square was used to detect the differences among categorical variables. Logistic regression analyses were used to calculate odd ratios and 95% confidence intervals of BMI categories, nutrients, biochemical and inflammatory parameters and other characteristics. Correlation coefficients between majority of dietary intake estimates derived from FFQ and the mean of four 24-hour recalls were significant at p<0.05 with the highest correlation observed was for energy (0.79) and the lowest was for trans-fatty acids (0.04). For reproducibility, ICC ranged between 0.53 for trans-fatty acids and 0.96 for calcium intakes. Over 60 % of study participants were classified in the same and adjacent quartile of energy and nutrients intake. Dietary polyunsaturated were observed to be relatively associated with increase odds of occurrence of overweight and obesity (p<0.05). Physical activity is suggestive as potential protective factor for children obesity, overweight and underweight. Energy and many nutrients show significant differences across BMI groups. Dietary intake of protein, fiber, polyunsaturated, selenium, sodium, vitamin C and vitamin B2 were significantly associated with body weight of children. Fasting blood glucose, triglycerides and leptin showed significant differences across BMI groups and fasting blood glucose and triglycerides showed significant positive association with children obesity and overweight. This is the first study in Jordan to validate the FFQ for children and adolescents. It is possible that adjusting the intake of certain nutrients along with improving the level of activity may reduce the risk of obesity and related complications. Risk of obesity and overweight among children may increase with increasing intake of sodium and decreasing intake of protein, fiber, vitamin C and vitamin B2. Physical activity is suggestive to be a protective factor against obesity, overweight, and underweight. Among children, an association between FBG, TG and leptin and obese and overweight was identified, providing further evidence that metabolic and inflammatory mechanisms may involve in the development of obesity.
هدفت هذه الدراسة بداية إلى إنشاء استبانة تكرار تناول الطعام والتحقق من مصداقيتها على مجموعة من الأطفال والمراهقين الأردنيين الذين تتراوح أعمارهم بين 6-18سنة، ومن ثم تحديد العوامل الغذائية وأنماط الحياة وبعض المؤشرات الحيوية الخاصة بالأيض المرتبطة بالسمنة والوزن الزائد ونقص الوزن لدى الأطفال الذين تتراوح أعمارهم بين 6-12 سنة. تم تطوع 136 طفل ومراهق تتراوح أعمارهم بين 6 و 18 عامًا من المدارس العامة والخاصة في عمان-الأردن. حيث أكمل جميع الأطفال والمراهقين استبانة تكرار تناول الطعام والسجلات الغذائية لأربعة أيام خلال شهر، بينما أكمل 50 طفل منهم الاستبانة الثانية لتكرار تناول الطعام. ثم في المرحلة الأخرى من الدراسة تم جمع البيانات الغذائية من 262 طفلاً يعانون من السمنة أو الوزن الزائد أو نقص الوزن أو من كانو ذوي وزن طبيعي، باستخدام استبانة تكرار تناول الطعام التي تم التحقق من مصداقيتها. ومن ثم تم قياس مستوى الجلوكوز والأنسولين والدهون لـ 200 طفل من ال 262 طفل. وتم قياس اللبتين (Leptin)، والأديبونكتين (Adiponectin)، والرزيستينresistin) ) لـ 171 طفل من ال 262 طفل. أشارت‏ نتائج ‏الدراسة الى أن معاملات الارتباط بين غالبية العناصر الغذائية المشتقة من استبانة تكرار تناول الطعام ومتوسط السجلات الغذائية كانت كبيرة، ولوحظ أن أعلى علاقة كانت في معدل السعرات الحرارية المتناولة (0.79) وكان أقلها للدهون غير المشبعة (trans-fat) (0.04). بالنسبة للتحقق من دقة استبانة تكرار تناول الطعام فقد تراوحت نسبة معاملات ارتباط intraclass (intraclass correlation coefficients) بين 0.53 للدهون غير المشبعة و0.96 للكالسيوم. ولوحظ أن الدهون الغذائية مرتبطة بزيادة احتمالات حدوث السمنة وزيادة الوزن. كما وجد بأن النشاط البدني عامل وقائي محتمل لسمنة الأطفال وزيادة الوزن ونقص الوزن. أما بالنسبة للسعرات الحرارية المتناولة والعديد من العناصر الغذائية تظهر اختلافات كبيرة حسب مجموعات مؤشر كتلة الجسم. إذ وجد أن البروتين والألياف والدهون غير المشبعة والسيلينيوم والصوديوم وفيتامين ج وفيتامين ب2 ترتبط بشكل كبير بوزن الأطفال. وأظهرت نسبة السكر في الدم والدهون الثلاثية ارتباطها الإيجابي الكبير بالوزن الزائد والسمنة لدى الأطفال. وكما لوحظ أن مستويات اللبتين تباينت بصورة كبيرة بين فئات مؤشر كتلة الجسم لللأطفال. خلصت الدراسة إلى أنه من الممكن أن يؤدي ضبط تناول بعض العناصر الغذائية مع تحسين مستوى النشاط البدني إلى تقليل مخاطر السمنة والمضاعفات المرتبطة بها. وكما أن خطر الإصابة بالسمنة وزيادة الوزن بين الأطفال قد يزداد مع زيادة كمية الصوديوم وقلة تناول البروتين والألياف وفيتامين ج وفيتامين ب2. وقد تم إيجاد ارتباط بين هرمون اللبتين ونسبة السكر والدهون الثلاثية في الدم والسمنة لدى الأطفال. ‏
The electronic version is available in theses database \\ University of Jordan.
Includes abstracts in Arabic and English.

Subject: Nutrition
Children -- Nutrition
Obesity -- Complications -- Jordan
Body mass index

Dissertation Note: Thesis (M.Sc in Human Nutrition and Dietetics)--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Agriculture, Department of Nutrition and Food Technology , 2019.
Physical Description: 1CD-ROM : PDF.
Publication Date: 2019.

Results 1 - 1 of 1
  Agency: Collection: Call No.: Item Type: Status: Copy: Barcode: Media Type:
Theses & Disertations Thesis 613.2 B328 No Circulation Available 1 JUF0824169 Compact Disc Read-only Memory