Welcome
user_choices_background_image
Welcome
login container bottom
Search Library Catalog
Duplicate Items
Add to My List

Print
Sorts and Limits


Title: Effect of probiotics on the genes expression associated with integrity of intestinal epithelial barrier in broiler chickens exposed to heat stress / by Ayah Thalji al Jobraeel al Hessah ; supervised by Prof. Dr. Anas Abdelqader, Prof. Dr. Abdur-Rahman al-Fataftah. تأثير البادئات الحيوية على تعبير الجينات المرتبطة بسلامة الحاجز الطلائي المعوي في دجاج اللحم المعرض للإجهاد الحراري
تأثير البادئات الحيوية على تعبير الجينات المرتبطة بسلامة الحاجز الطلائي المعوي في دجاج اللحم المعرض للإجهاد الحراري تأثير البادئات الحيوية على تعبير الجينات المرتبطة بسلامة الحاجز الطلائي المعوي في دجاج اللحم المعرض للإجهاد الحراري

Author: al-Hessah, Ayah Thalji al-Jobraeel, author.
Abdelqader, Anas, supervisor.
al-Fataftah, Abdur Rahman, co-supervisor.
The University of Jordan. School of Agriculture. Department of Animal Production.

General Notes: Thesis (M. Sc. in Animal production)--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Agriculture, Department of Animal production, 2024.
Includes bibliographical references and index.
This experiment was conducted to investigate the effect of dietary inclusion of probiotics on productive performance, and immune-related gene expression associated with the integrity of the intestinal epithelial barrier in broiler chickens exposed to heat stress (HS). A total of 300 one-day-old Ross 308 broiler chicks were randomly assigned into 4 treatments with 3 replicates per treatment (25 chicks per replicate). The four treatments (T) were as follows: T1) control; fed a control diet (CD) and kept under thermoneutral (TN) conditions, T2) fed CD supplemented with probiotics, and kept under TN conditions, T3) fed CD and exposed to HS, T4) fed CD supplemented with probiotics and exposed to HS. Birds were exposed to intermittent exposure; 32±1 ℃, from 13:00 to 17:00. Birds were exposed to HS for three consecutive days from d32 to d35 for 4 hours daily. Probiotics were a mix of 3 strains of Bacillus bacteria added at 0.5 g/kg, and was added to the diet from d14 to d35 of the age. Six birds from each treatment were euthanized on day 35 of the experiment. Samples of ileum segments were collected from each bird for gene expression analysis. The result of this study showed that probiotics supplementation under HS improved significantly (p<0.05) birds' growth performance, and feed conversion ratio throughout the experiment compared with fed the control diet. Treatments under effect of HS showed a significant reduction (p>0.05) in all performance parameters compared with the TN control. The results for gene expression Compared to the TN control treatment, showed that IL-13 and IL-1β was significantly decrease in HS birds fed probiotics, while it was increase and maintain the level for the tight junction protein OCCLUDIN and JAM in probiotics supplemented treatments. It can be concluded that HS can damage the structural of the genes in intestinal with maintaining intestinal mucosal integrity. Dietary inclusion of probiotics of Bacillus spp. May improve birds’ performance under HS conditions and enhance the structural of genes associated with intestinal mucosal integrity.
للبادئات الحيوية تأثير كبير على الأمعاء وبالتالي على الخلايا والجينات المكونة لجدار الأمعاء في الدجاج اللاحم، ظهرت في السنوات الأخيرة موجات حر أكثر حدة من ذي قبل وأثرت بشكل ملحوظ مما أدى لتزايد الاهتمام بقضايا الاجهاد الحراري البيئي، ومن تلك القضايا ظاهرة نفاذية الأمعاء إذا انها ظاهرة ينتج عنها قصور في وظائف الخلايا المكونة لجدار الأمعاء بسبب تتفكك البروتينات المترابطة في خلايا جدار الأمعاء، تهدف هذه التجربة الى توظيف تأثير اضافة البادئات الحيوية على التعبير الجيني المناعي المرتبط بسلامة الحاجز الظهاري المعوي في دجاج التسمين المعرض للإجهاد الحراري. تم توزيع ثلاثمئة طير من دجاج التسمين من سلالة روس 308بحيث يبلغ من العمر يومًا واحدًا بشكل عشوائي على أربع معاملات , المجموعة الأولى تمثل المجموعة الضابطة بدون أي إضافات, والمجموعة الثانية تم اعطاؤها البادئات الحيوية وابقائها في ظروف محايدة حراريا ، المجموعة الثالثة بدون أي إضافات مع التعريض لفترات متقطعة من الاجهاد الحراري (32 ± 1 ℃، من 13:00 إلى 15:00، لمدة 3 أيام متتالية , المجموعة الرابعة تم اعطاؤها البادئات الحيوية مع التعريض لفترات متقطعة من الاجهاد الحراري (32 ± 1 ℃، من الساعة 13:00 إلى الساعة 15:00، لمدة 3 أيام). تعرضت الطيور للإجهاد الحراري من يوم32 إلى يوم35. ومعدل احتواء العليقة الغذائية للبادئات الحيوية المضافة 0,5 جرام/كجم، وتمت اضافتها من اليوم 14لغاية اليوم 35 من التجربة. أظهرت النتائج تأثير إيجابي (p < 0.05) على أداء الطيور، كما أظهرت نتائج التعبير الجيني تأثيرا واضح (p < 0.05) بإضافة البادئات الحيوية، بينما قلل نسبة البروتينات المؤيدة للالتهابات IL-13 IL-1 β في الأمعاء، بينما رفع نسبة البروتينات الموجودة في جدار الأمعاء OCCLUDIN و. JAM
The electronic version is available in theses database \\ University of Jordan.
Includes abstracts in Arabic and English.

Subject: Poultry -- Breeding
Animal production
Probiotics
Gene expression
Animal genetics
Broiler -- Effect of tempreture on.
Broilers (Poultry) -- Feeding and feeds.

Dissertation Note: Thesis (M. Sc. in Animal production)--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Agriculture, Department of Animal production, 2024.
Physical Description: 1CD-ROM : PDF.
Publication Date: 2024.

Results 0