Welcome
user_choices_background_image
Welcome
login container bottom
Search Libraries Catalogue
Duplicate Items
Add to My List

Print
Sorts and Limits


Title: Comparative evaluation of oils contents in cultivated parsley from france, Jordan and Lebanon followed with chemometric resolution methods / by Moayyad Mahmoud Yousef AL-Hyasat ; Supervised by Dr. Ramia Zuhair Al Bakain , Dr. Jérôme Jean Claude Vial, Dr. Didier Roger Thiebaut. تقييم مقارن لمحتويات الزيوت في البقدونس المزروع من فرنسا والأردن ولبنان يتبعه طرق تحليل كيميائي احصائي
تقييم مقارن لمحتويات الزيوت في البقدونس المزروع من فرنسا والأردن ولبنان يتبعه طرق تحليل كيميائي احصائي تقييم مقارن لمحتويات الزيوت في البقدونس المزروع من فرنسا والأردن ولبنان يتبعه طرق تحليل كيميائي احصائي

Author: AL-Hyasat, Moayyad Mahmoud Yousef, author.
al-Bakain, Ramia Zuhair, supervisor.
Vial, Jérôme Jean Claude, co-supervisor.
Thiebaut, Didier Roger, co-supervisor.
The University of Jordan (Amman, Jordan). School of Science. Department of Chemistry.

General Notes: Thesis (M.Sc. in Chemistry )--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Science , Department of Chemistry , 2020.
Includes bibliographical references and index.
المعرفة المستمدة منذ القدم عن أهمية النباتات ومنها نبات البقدونس الذي يعد من النباتات الأكثر شيوعا حيث يكثر انتشاره واستخدامه في منطقة حوض المتوسط, حيث استخدم في كثير من المجالات الغذائية منها والدوائية اضافة لاستخداهما في مواد التجميل, ومن الموروث الشعبي ما زال يتم استخدامه كمضاد للالتهابات. في هذه الدراسة تم استخلاص زيت نبات البقدونس بالتقطير المائي وتحليلها باستخدام جهاز GC-MS في ثلاث دول هي فرنسا والأردن ولبنان بواقع ثلاث مدن في كل دولة حيث تم مقارنة مكوناتها الكيميائية, أظهرت النتائج وجود العديد من المركبات المعروفة بقيمتها العالية كمضادات للبكتيريا والالتهابات وذات القيمة العالية في الاستخدامات الدوائية, مثل مركبات التربينات الاحادية والمتعددة والابيول والميرستيسن. يمكن أن تساعد هذه الدراسة في تحديد المكونات الأساسية ونسبها في نبات البقدونس في هذه الدول ومدنها. أظهرت الدراسة ان المكونات الرئيسية لمستخلص زيت نبات البقدونس هي تسعة وعشرون مركبا, أهم هذه المركبات (أبيول, ميرستيسن, أدمانتين و بنزأمين-ن,ن,-4-ثلاثي ميثيل) حيث وجدت بنسب مختلفة من دولة لاخرى ومن مدينة لاخرى. وقد اتبعت هذه الدراسة بتحليل احصائي باستخدام برمجية الكيموفيس كأول مرة لمثل هذا النوع من الدراسات بين الدول الثلاثة. هذه الدراسة المقارنة وغيرها تزيد من معرفتنا لمكونات البقدونس ومدى اختلافها او تشابهها بين منطقة و أخرى ومدى تاثير ذلك على زيادة قيمتها وأهمية استخداماتها في الحقول الطبية والصيدلانية.
The knowledge obtained since ancient times about the importance of plants, including the parsley plant. It is one of the most common plants and is widespread and used in the Mediterranean region. Parsley was used in many food and medicinal fields, in addition to their use in cosmetics, and from the popular heritage, it is still used as an anti-inflammatory. In this study, the oil of parsley was extracted by hydrodistillation then analyzed by using GC-MS in three countries France, Jordan and Lebanon from three cities in each country, and then their chemical components were compared. The results showed the presence of many compounds known for their high value as anti-bacterial and inflammatory and of high value for medicinal uses, such as mono-terpenes and sesqui-terpenes compounds, apiol and myristicin. This study can help to determine the essential ingredients and their percentages in parsley in these countries and their cities. The study showed that the main components of parsley plant oil extract are twenty-nine compounds, the most important components were (Apiol, Myristicin, Adamantine and Benzenamine,N,N-4-trimethyl) as they were found in different percentages from one country to another and from one city to another. This study was followed by a statistical analysis using Chemoface software. This comparative study and other similar studies increases our knowledge for the ingredients of parsley, the extent of their difference or similarity between one region to another, and the extent of these affects which increase its value and the importance of its uses in the medical and pharmaceutical fields
The electronic version is available in theses database \\ University of Jordan.
Includes abstracts in Arabic and English.

Subject: Chemistry
Parsley.
Parsley -- Oil.
Parsley -- Chemistry
Parsley -- botany
Compounds -- Analysis.
Chemometrics
Anti-inflammatory agents

Dissertation Note: Thesis (M.Sc. in Chemistry )--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Science , Department of Chemistry , 2020.
Physical Description: 1CD-ROM : PDF.
Publication Date: 2020.

Results 1 - 1 of 1
  Agency: Collection: Call No.: Item Type: Status: Copy: Barcode: Media Type:
Theses & Disertations Thesis 547.71 H992 No Circulation Available 1 JUF0831129 Compact Disc Read-only Memory