Welcome
user_choices_background_image
Welcome
login container bottom
Search Libraries Catalogue
Duplicate Items
Add to My List

Print
Sorts and Limits


Title: Evaluate the effect of nitrogen fertilizer form, level and release speed on the apparent morphology, physiology and fruit quality of apricot. (PRUNUS ARMENIACA CV. MOGADOR) / by Abdel-Rahman Mohammad M. Khasawneh ; supervised by Prof. Dr. Nihad Ghassan Alsmairat, Dr. Yahia Abdelrahman Othman. تقييم تاثير التركيب، التركيز وسرعة التحلل للسماد النيتروجيني على الصفات الظاهرية و الفسيولوجية و جودة الثمار لاشجار المشمش
تقييم تاثير التركيب، التركيز وسرعة التحلل للسماد النيتروجيني على الصفات الظاهرية و الفسيولوجية و جودة الثمار لاشجار المشمش تقييم تاثير التركيب، التركيز وسرعة التحلل للسماد النيتروجيني على الصفات الظاهرية و الفسيولوجية و جودة الثمار لاشجار المشمش

Author: Khasawneh, Abdel-Rahman Mohammad M., author.
Alsmairat, Nihad Ghassan, supervisor.
Othman, Yahia Abdelrahman, co-supervisor.
The University of Jordan. School of Agriculture. Department of Horticulture and Crop Science.

General Notes: Thesis (M. Sc. in Horticulture and Crop Science)--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Agriculture, Department of Horticulture and Crop Science, 2022.
Includes bibliographical references and index.
This study was carried out to assess the effect of nitrogen (N) form, level and release speed on plant physiology, yield and fruit quality of apricot (Prunus armeniaca cv.Mogador) trees. Two experiments were conducted during the study period from 2017 to 2020. The first experiment evaluated the effect of N fertilizer form (NH4+, NH4+/NO3- 4:6) on growth, fruit yield and quality of apricots. The second experiment assessed the influence of using different levels (75%, 100% and 200% of the recommended levels) and release speed (commercial: 2 weeks, controlled-release speed: 3, 6 and 9 months) of N fertilizers on growth, fruit yield and quality of apricot. Parameters evaluated included: gas exchange [photosynthesis (Pn), transpiration (E), and stomatal conductance (gs)], chlorophyll content index (SPAD), leaf nutrient concentrations (experiment 1), fruit yield, total soluble solids (°Brix), acidity, sugar content (fructose, glucose, and sucrose), fruit color coordinates (L*, a*, b*), firmness, and radical scavenging activity. The first experiment (N form) showed that apricot trees fertilized with NH4+/ NO3- (4:6) had higher SPAD, leaf macronutrient (N, P, K) concentrations and total fruit yield than those treated with NH4+. However, Pn, gs and E were similar for the two N treatments (NH4+/ NO3-, NH4+). Comparing with NH4+, trees supplied with NH4+/NO3- exhibited an increase of 34% in total soluble sugars, 39% in firmness, 7% in scavenging capacity, 14% in fructose content, 31% in glucose content, 38% in sucrose content, 64% in the a* value, and 8% in the b* value. Since high marketable fruit yield is the main determinant for income returns by apricot producers, and considering that application of NH4+/ NO3- (4:6) significantly increased fruit yield and sensory quality components, this N form should be preferred over NH4 source for commercial apricot production. For the second experiment, N level significantly affect fruit yield and quality components. Higher application level (200% of the recommended rate) increased fruit yield in both years, 2019-2020. In addition, the fruit quality of the higher rate (200%) was similar to the recommended level (100%) except for sucrose content in both years, which was lower in the 75% level. In addition to N level, release speed were effect was promising. Gas exchange, soil and leaf N concentration) of controlled-release fertilizers, specifically those of the 6-month release speed, were comparable to commercial fertilizers. In this experiment (experiment 2), apricot fruit yield from commercial fertilizer was similar to the 6-month controlled-released fertilizer in 2019 and significantly lower the following growing season, 2020. In addition, quality component (color coordinate, firmness, total soluble solids, fructose, glucose, sucrose and scavenging capacity %) from the 6-month controlled-release fertilizer were similar or higher (never lower) than commercial fertilizer in both growing seasons, 2019-2020. Therefore, controlled-release fertilizers hold promise as an environmental-friendly fertilizer for apricot production.  
كان الهدف من هذه الدراسة هو تقييم تأثير المصدر النيتروجيني ( اليوريا أو نترات الامونيوم 4:6) ومستوى كمية السماد الموصى فيها (المستوى المثالي ( 100٪ ) أوأقل من المستوى المثالي (75٪)، أو ضعف المستوى المثالي ( 200٪) على أشجار المشمش نوع (Prunus armeniaca cv. Mogador) من حيث الانتاجية و العمليات الفسيولوجية التي تحدث داخل النبات ، وجودة الثمار). بالاضافة الى ذلك، تم دراسة تأثير سرعة التحلل للسماد على كفاءة وإنتاج الأاشجارمن خلال استخدام أسمدة ذات سرعة تحلل مختلفة (تجاري: أسبوعين ، الاسمدة المتحكم في الفترة الزمنية لتحرير و جاهزية العناصر الغذائية للامتصاص و تشمل ( 3 أو 6 أو 9 ) شهور. تم إجراء تجربتين خلال فترة الدراسة. قيمت التجربة الأولى تأثير شكل سماد النيتروجين (أمونيوم أو نترات) على نمو الأشجار و إنتاجية وجودة ثمارالمشمش. قيمت التجربة الثانية تأثير إستخدام مستويات مختلفة من الأسمدة النيتروجينية وفعالية إستخدام الأسمدة المتحكم في الفترة الزمنية لتحرير وجاهزية العناصر الغذائية للامتصاص وتشمل (3 أو 6 أو 9 أشهر) وتأثيرها على النمو الاشجار و إنتاجية وجودة ثمار المشمش. تضمنت المعاييروالمقاييس التي تم تقييمها: تبادل الغازات )التمثيل الضوئي ، النتح و درجة التوصيل الثغورالتنفسية في الورقة(، مؤشر محتوى الكلوروفيل (SPAD) ، تركيز العناصر الغذائيه في الأوراق، إنتاجية الثمار، إجمالي المواد الصلبة القابلة للذوبان (° Brix) ، الحموضة ، السكريات (الفركتوز والجلوكوز والسكروز) ودرجة اللون في ثمار المشمش (L *، a *، b *) وصلابة الثمار. أظهرت نتائج التجربة الأولى أن استخدام سماد يحتوي على خليط من الأمونيوم والنترات كان الأفضل من الأمونيوم (يوريا) من حيث محتوى الكلورفيل (SPAD ) وتركيزالعناصر الكبرى (N ، P ، K) و زيادة الأنتاجية و زيادة عدد الثمار. ومع ذلك، كانت عملية التمثيل الضوئي و تبادل الغازات في الورقة متشابهة بالنسبة للخليط لمصدري السماد النيتروجيني بالمقارنة مع اليوريا. لكن أظهرت ثمار الأشجار المعاملة بالنترات و الأمونيوم زيادة بنسبة 34٪ في إجمالي السكريات القابلة للذوبان. و 39٪ في الصلابة . و 7٪ في عمليات الاكسدة. و 14٪ في محتوى الفركتوز. و 31٪ في محتوى الجلوكوز. و 38٪ في محتوى السكروز. و 64٪ في درجة اللون ( a* ) و 8٪ في درجة اللون ( b* ) محتوى السكر (الفركتوز والجلوكوز والسكروز). نظرًا لأن الأنتاجية المرتفعة للثمارالقابلة للتسويق هي المحدد الرئيسي لعوائد الدخل من قبل منتجي المشمش، وبالنظر إلى أن أستخدام سماد النترات و الأمونيوم زاد بشكل كبير من الأنتاجية وجودة الثمارمثل السكريات و غيرها، نوصي باستخدام مصدر سماد نتروجيني يحتوي على خليط من الأمونيوم والنترات بدلا من الأمونيوم لوحدة (يوريا) لأغراض إنتاج المشمش بشكل تجاري. يؤثر مستوى النيتروجين بشكل كبير على الإنتاجية و المكونات التي تزيد في جودة الثمار. أدى استخدام الكميه المضاعفه من السماد ضعف الكمية (200٪ من المعدل الموصى به) إلى زيادة المحصول في كلا العامين ، 2019-2020. بالإضافة إلى ذلك. كانت جودة الثمار ذات المعدل الأعلى (200٪) مماثلة للمستوى الموصى به (100٪) باستثناء محتوى السكروز في كلا العامين. والذي كان أقل في المستوى الأعلى. أظهرت الأسمدة ذات التحلل البطيئ وتحديداً في السماد الذي يحتاج فترة زمنية للتحلل مدتها 6 أشهر نتائج مماثلة للأسمدة التجارية. في هذه الدراسة ، كان إنتاجية ثمارالمشمش من السماد التجاري مشابهًا للأسمدة المتحكم في الفتره الزمنيه لتحرير و جاهزية العناصر الغذائية للامتصاص و خصوصا فترة (6) أشهر في عام 2019 وأقل بشكل ملحوظ موسم النمو التالي 2020. بالإضافة إلى ذلك. كانت المكونات التي تدخل في جودة الثمار مثل (درجة اللون ، الصلابة، إجمالي المواد الصلبة القابلة للذوبان ، الفركتوز ، الجلوكوز ، السكروز ، نسبة التاكسد) من السماد الذي فترة تحرير العناصر الغذائية هي 6 أشهر أعلى (دائما) من الأسمدة التجارية في موسمي النمو، 2019 -2020. لذلك فإن الأسمدة المتحكم في الفترة الزمنية لتحرير و جاهزية العناصر الغذائية للامتصاص تعتبر واعدة كسماد صديق للبيئة وذات كفاءة إنتاجية جيدة.
The electronic version is available in theses database \\ University of Jordan.
Includes abstracts in Arabic and English.

Subject: Horticulture.
Apricot.
Apricot -- Quality.
Nitrogen fertilizers.

Dissertation Note: Thesis (M. Sc. in Horticulture and Crop Science)--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Agriculture, Department of Horticulture and Crop Science, 2022.
Physical Description: CD-ROM1 : PDF.
Publication Date: 2022.

Results 1 - 1 of 1
  Agency: Collection: Call No.: Item Type: Status: Copy: Barcode: Media Type:
Theses & Disertations Thesis 634.21 K45 No Circulation Available 1 JUF0845081 Compact Disc Read-only Memory