Welcome
user_choices_background_image
Welcome
login container bottom
Search Libraries Catalogue
Duplicate Items
Add to My List

Print
Sorts and Limits


Title: A study on food acceptability and plate waste of a sample of cancer patients who are receiving chemotherapy and/ or radiotherapy treatment at king hussein cancer center / by Mais Al-Reem Khaleel Farha ; Supervised by Prof. Dr. Hamed RabahTakruri. دراسة مدى تقبل الطعام ونسبة المرتجع منه لعينة من مرضى السرطان الذين يتلقون العلاج الكيماوي و/ أو العلاج الاشعاعي في مركز الحسين للسرطان
دراسة مدى تقبل الطعام ونسبة المرتجع منه لعينة من مرضى السرطان الذين يتلقون العلاج الكيماوي و/ أو العلاج الاشعاعي في مركز الحسين للسرطان دراسة مدى تقبل الطعام ونسبة المرتجع منه لعينة من مرضى السرطان الذين يتلقون العلاج الكيماوي و/ أو العلاج الاشعاعي في مركز الحسين للسرطان

Author: Farha, Mais Al-Reem Khaleel, author.
Takruri, Hamed Rabah, supervisor.
The University of Jordan (Amman, Jordan). School of Agriculture. Department of Nutrition and Food Technology.

General Notes: Thesis (M.Sc in Human Nutrition and Dietetics )--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Agriculture , Department of Nutrition and Food Technology , 2019.
Includes bibliographical references and index.
الأهداف: هدفت هذه الدراسة إلى قياس المتناول الغذائي للمريض من خارج المستشفى ومقارنته مع المتناول الغذائي من وجبات المستشفى وتقييم المتناول من العناصر الغذائية الكبرى والصغرى لعينة من مرضى السرطان الذين يتلقون العلاج الكيماوي و/أو الاشعاعي وقياس المرتجع الغذائي لهِؤلاء المرضى وتحديد أسباب إرجاع الطعام. المنهجية: تم في هذه الدراسة، أخذ عينة مكونة من 53 مريضاً أردنياً( 26 ذكراً و27 أنثى) تتراوح أعمارهم بين 20 و 60 عامًا ممن تلقوا العلاج الكيماوي و/أو العلاج الإشعاعي وأدخلوا في مركز الملك حسين للسرطان في الأردن. تم قياس الغذاء المرتجع عن طريق توزين وجبات المستشفى قبل وبعد الأكل لثلاثة أيام متتالية. تم قياس المتناول الغذائي للمريض من داخل المستشفى عن طريق طرح وزن الغذاء المرتجع من وزن الوجبات المقدمة. وتم تقييم الغذاء المتناول من خارج المستشفى عن طريق التذكر الغذائي قبل24 ساعة لمدة ثلاثة أيام. وتم الحصول على أسباب عدم تناول جميع الوجبات عن طريق استبانة كما تم قياس الطول والوزن وحساب مؤشر كتلة الجسم ونسبة التغير في الوزن. النتائج: لقد كان المتناول من الطاقة والبروتين والكربوهيدرات والألياف والسكريات البسيطة والدهون والبيتا كاروتين والفيتامينات (ب3, ب6، حمض الفوليك) والكالسيوم والمغنيسيوم والبوتاسيوم والسيلينيوم والزنك أعلى بفروق معنوية لدى الذين تناولوا طعام المستشفى فقط مقارنة مع المرضى الذين تناولوا أيضاً طعاماً من خارج المستشفى .(P≤0.05) المتناول الكلي من البروتين والكربوهيدرات والفيتامينات (ب1، ب2، ب3، ب12، ج) والسيلينيوم والصوديوم أعلى من التوصيات الغذائية لكلٍ من الجنسين. بينما كان المتناول من الطاقة والألياف القابلة للذوبان والأوميغا3 والأوميغا6 وحمض الفوليك والكالسيوم والمغنيسيوم والبوتاسيوم والزنك أقل من التوصيات الغذائية لكلٍ من الجنسين. وأما المتناول من فيتامين أ فقد كان أعلى من التوصيات الغذائية عند الإناث و أقل من التوصيات الغذائية عند الذكور بعكس المتناول من الحديد الذي كان أعلى من التوصيات الغذائية عند الذكور و أقل من التوصيات الغذائية عند الإناث. وكانت نسبة الإرجاع المئوية للإناث لكل من الطاقة والبروتين والكربوهيدرات والدهون والأوميغا3 و الأوميغا6 والفيتامينات ( أ, ب1,ب2, ب3, ب 6, ب 12 ,ج, حمض الفوليك) والكالسيوم والحديد والمغنيسيوم والبوتاسيوم والسيلينيوم والزنك أعلى منها معنوياً عند الذكور ( P≤0.05). كما أن نسبة هذه العناصر المرتجعة كانت أعلى معنوياً ( P≤0.05) عند المرضى الذين سجلوا حدوث تغير في الشهية خلال تلقيهم للعلاج المضاد للسرطان من الذين لم يسجلوا تغييراً في الشهية. ولم يكن ثمة فروق معنوية في نسبة الطعام المرتجة بين فئات العمر. أما بإعتبار فئات مؤشر كتلة الجسم و نسبة الإرجاع فقد كان الكالسيوم وأميغا 6 أعلى معنوياً لدى مجموعة الوزن الطبيعي بالمقارنة مع مجموعة الذين يعانون من السمنة (P≤0.05). بينما كانت نسبة إرجاع فيتامين أ أعلى مع فروق معنوية في مجموعة خسارة الوزن بالمقارنة مع مجموعة الوزن الثابت (P≤0.05). إن من أكثر أسباب الإرجاع التي كانت شائعة عند المرضى هي الألم مع بعض الأعراض كالغثيان والإستفراغ, يليها تناول الطعام من خارج المستشفى, يليها فقدان الشهية, ثم حجم كمية الطعام المقدمة والشعور بالشبع وقت الوجبة، تقرحات الفم, و كون الطعام المقدم غير مرغوب به, وكان أقل الأسباب حدوثاً عدم ملاءمة درجة حرارة الطعام المقدم. الخلاصة: وجد أنَ ثمة عوامل لها تأثير على درجة إرجاع الطعام من قبل مرضى السرطان المقيمون في المستشفى شملت الجنس وتغير الشهية ومؤشر كتلة الجسم ونسبة تغيرَ الوزن, وتناول الطعام من خارج المستشفى. وهذه العوامل قد تؤدي إلى عدم كفاية العناصر الغذائية المتناولة وسوء التغذية. هذا يبين أهمية التقييم والتدخل التغذوي المبكر الذي قد يساعد على الوقاية من المزيد من إرجاع الأطعمة وخسارة الوزن خلال تلقي مرضى السرطان العلاج.
Objectives: The objectives of the current study were to measure the patient dietary intake from non-hospital meals and compare it with dietary intake of hospital meals, to assess the dietary intake of macronutrients and micronutrients among a sample of cancer patients who are receiving chemotherapy and/or radiotherapy treatment, to measure the plate waste of these patients; and to identify the causes of the plate food wastes. Methods: In this study, we recruited a convenient sample of 53 Jordanian patients consisting of 26 males and 27 females, aged 20-60 years who were receiving chemotherapy and/or radiotherapy in King Hussein Cancer Center, Jordan. The food plate waste was measured by weighing similar meals that was served to patients in the hospital and weighing the patients' meal after being eaten for three consecutive days. The patient dietary intake from foods served in the hospital was measured by weighing the waste from served meals, and subtracting them from the served food. The dietary intake from outside the hospital was assessed using three days 24-hour food recall. Causes for not consuming all of meals were obtained through a questionnaire. Height and body weight were measured by the nurses, and body mass index and weight change percentage were calculated. Results: The intake of energy, protein, carbohydrate, fiber, soluble fiber, simple sugars, fats, beta carotene, vitamins (B3, B6, folate), calcium, magnesium, potassium, selenium, and zinc was significantly higher for patients who consumed only hospital food (P≤0.05) in comparison with those who also consumed food from outside hospital. Total intakes of protein, carbohydrate, vitamins (B1, B2, B3, B12, C), selenium, and sodium were above the DRI for both genders. However, the intakes of energy, fiber, omega 3, omega 6, folate, calcium, magnesium, potassium, and zinc were below the DRI for both genders. Whereas, the intake of vitamin A was above the RDA for females and below the RDA for males. On the other hand, the intakes of iron was above the RDA for males and below the RDA for females. Females waste percentages of energy, protein, carbohydrate, fat, omega 3, and omega 6, vitamins (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, folate), calcium, iron, magnesium, potassium, selenium, and zinc were significantly higher than those for males (P≤0.05). The waste of these nutrients was found to be significantly higher in patients who recorded to have appetite change during receiving anti-cancer therapy than the patients who did not record appetite change (P≤0.05). There were no significant differences in food waste percentage among age categories. Regarding BMI categories and plate waste percentage, calcium, and omega 6 were significantly higher in normal group than in obese group (P≤0.05). The plate waste (%) of vitamin A was significantly higher in weight loss group than unchanged weight group (P≤0.05). The most common cause of plate waste was pain, nausea and vomiting symptoms, followed by the food intake from outside hospital, then poor appetite, followed by high quantity of served food, the satiety feeling at meal time, mouth sores, and undesirable served food, the least frequency cause was the improper temperature of served food. Conclusion: Many factors were found to affect the plate waste in hospitalized cancer patients. These factors involved gender, appetite change, BMI, weight change, and food intake from outside hospital. The presence of these factors may lead to inadequate nutrient intake and malnutrition. This highlights the importance of early nutrition screening; assessment and intervention to help prevent further food plate waste and weight loss during receiving treatment in these cancer patients.
The electronic version is available in theses database \\ University of Jordan.
Includes abstracts in Arabic and English.

Subject: Nutrition
Cancer -- Nutritional aspects.
Neoplasms -- diet therapy.
Cancer -- Patients
Diet therapy.

Dissertation Note: Thesis (M.Sc in Human Nutrition and Dietetics )--The University of Jordan (Amman, Jordan), School of Agriculture , Department of Nutrition and Food Technology , 2019.
Physical Description: 1 electronic resource ; PDF.
Publication Date: 2019.

Results 1 - 1 of 1
  Agency: Collection: Call No.: Item Type: Status: Copy: Barcode: Media Type:
Theses & Disertations Thesis 613.2 F223 No Circulation Available 1 JUF0831063 Compact Disc Read-only Memory